دکتر محمد شجاعی

انسان و ابدیت،جستاری در مفاهیم مهدویت و منجی باوری

دهمین کارگاه از مجموعه کارگاه های دوره آموزشی و تربیتی صبح انقلاب روز چهارشنبه ۲۱ تیرماه ۱۳۹۶ با حضور دکتر محمد شجاعی از تهران برگزار می گردد.

به گزارش روابط عمومی دفتر مطالعات فرهنگی تمهید این کارگاه آموزشی با عنوان : انسان و ابدیت ، جستاری در مفاهیم مهدویت و منجی باوری خواهد بود و شرکت کنندگان در دوره با مفاهیم مهدویت از زاویه ای جدید و نو مواجهه خواهند شد.

این کارگاه  درواقع آخرین جلسه از سطح اول دوره آموزشی و تربیتی صبح انقلاب به حساب می آید و آیین اختتامیه و تقدیر از برگزیدگان این دوره نیز در همان روز برگزار خواهد شد.

عنوان کارگاه : انسان و ابدیت (جستاری در مفاهیم مهدویت و منجی باوری)

استاد : دکتر محمد شجاعی از تهران

زمان : چهارشنبه ۲۱ تیرماه ۱۳۹۶ از ساعت ۱۴ الی ۲۰

مکان : شیراز ، میدان نمازی ، درب ورودی بیمارستان نمازی ، سمت چپ ، دانشکده پرستاری دانشگاه شیراز

 

جهت آشنایی با استاد شجاعی و شناخت بیشتر مباحث کارگاه انسان و ابدیت به مباحث زیر توجه فرمایید:

هسته مرکزی مجموعه مباحث و آثار استاد محمد شجاعی بر مبنای مفاهیم انسان شناسی بنا نهاده شده است. در این دیدگاه انسان دارای دو ساحت «فطرت» و «طبیعت» یا «خود» و « ناخود» و جدال مداوم این دو در مسیر سعادت و شقاوت است. جهت گیری صحیح قوای پنج گانه انسانی شامل «حس»، «تخیل»، «وهم»، «عقل»، «فوق عقل» ، که سه تای اول کمالات حیوانی، چهارمی فرشته‌ای و پنجمی کمال انسانی است – انسان را در نگاه ایشان- در نهایت به سوی یک تولد سالم به ابدیت سوق می دهد. در این دیدگاه انسان « موجودی از تولد تا بی نهایت » است که در زندگی ابدی خود برسر سفره ی گذشته خود مهمان می شود. این نگاه با تکامل خود به شکل گیری نظریه ی «نسبت»منتهی می شود. این نظریه از حدیث حضرت رسول صلی الله علیه و اله و سلم و روایت مشابه حضرت باقر علیه السلام بدین مضمون است که میفرمایند : «زندگی این دنیا نسبت به زندگی آخرت، مانند زندگی جنین در رحم مادر نسبت به زندگی دنیا است»

 

بر اساس این نظریه، انسان با توجه به میزان تلاش خود برای رسیدن به کمالات انسانی در این دنیا به یکی از مراتب تولد در جهان آخرت شامل «تولد ناقص»، «بیمار»، «ضعیف»، «سالم» و «سالم قوی» دست می یابد. هدف انسان در این دنیا همانند هدف جنین، چیزی جز تحصیل توان لازم منطبق با شرایط زیستی آخرت نیست .برای تحصیل این شرایط لازم است بنابر قانون زوجیت که خداوند متعال برای هر چیزی جفت و زوج مخصوص خود را آفریده است، قوه فوق عقل انسان با خداوند متعال که تنها زوج شایسته ی این قوه است قرین شود و فعالیت سایر قوا، « افعال» و «اعمال» ،«ارتباط ها» و «انتخابهای» او باید در طول و هدف آن قوا قرار گیرد تا کمال انسان را باعث شود. در صورتی این فرایند به صورت مطلوب طی شود و انسان با فهم عمیق از قدر و قیمت خویش در جستجوی خدا باشد تقرب الهی که همان تشبه به خداوند سبحان است حاصل شده و جزای نیکوی این تشبه سکونت ابدی در جوار قرب الهی است . نظریه نسبت که توسط استاد شجاعی شرح و بسط داده می شود و آن را تا مقام یک دستگاه فکری ارتقاء می دهد؛ از چنان جامعیت و غنایی برخوردار است که گسترده های وسیعی از ابعاد وجودی نفس و انسان و خانواده و حیات قبل از خلقت و تولد و دنیا و آخرت را در بر می گیرد و ظرفیت حل مسأله را به نحو شایسته و تمام دارا می باشد. ایشان در این منظومه ی گفتمانی گاهی روش ها و راهبردهای اساسی رسیدن به حیات طیبه ی انسانی، مانند آنچه که در مجموعه سخنرانی‌های «حلم» و «مهرورزی» آمده است را تعیین میکند و زمانی هم آفات و موانع رسیدن به آن حیات را در قالب مباحثی چون «دشمن شناسی»، «غضب» و «کینه» طرح و بررسی می نماید . در همین چهار چوب مقصد نهایی و مطلوب واپسین انسان در چهار چوب موضوعاتی چون «معاد»، «مقام محمود»، «رضا» پی گرفته می شود.

 

در نگاه استاد شجاعی مجموعه معارف اسلامی اعم از کلامی و فقهی جز در پیوند و سمت گیری آنها با موضوع ولایت و وجود مقدس حضرت صاحب الامر علیه السلام معنا نمی یابد؛ انتظار حقیقی و امید بخش از رهگذر کسب معرفت اصیل درباره خدا و اهل بیت و معاد برای انسان معنا پیدا می کند و معرفت راستین امام زمان هم از طریق آگاهی انسان از مبداء خلقت و مقصد نهایی او و قواعد حرکت در این مسیر دست می دهد. آنچه که به مباحث استاد محمد شجاعی جذابیت و غنا بخشیده و موجبات استقبال بسیاری از مشتاقان ازمباحث طرح شده توسط ایشان در اقصی نقاط کشور و حتی خارج از کشور را فراهم آورده است؛ در مواردی چون: روزآمدی و کاربردی بودن، مسأله محوربودن، ریشه یابی امور در عمق وجود انسان، انطباق با مبانی اسلام فقاهتی؛ روحیه ی جهادی ایشان، کالبد شکافی موضوعات و آشنایی خوب نسبت به جریانات و مسائل روز کشور قابل دستیابی است.

 

همچنین شاید مطالب زیر مورد پسندتان باشد...

افزودن یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × پنج =